Skip to content

Senzaţional! UEFISCDI a finalizat “licitaţia privind Servicii de acces la Resurse de Informare Stiintifica in format electronic”

noiembrie 16, 2012

Scriu pe fugă cu bucurie şi revoltă. După ce accesul cercetătorilor din universităţile româneşti a fost tăiat de prin primăvară cel puţin la o parte din resurse, şi de prin vară la toate resursele de literatură ştiinţifică (NB! e vorba doar de literatură, infrastructura e oricum în multe locuri jalnică, iar ca să cumperi un reactiv îţi trebuie multă răbdare şi nervi, chiar şi dacă ai resursele financiare), în luna august UEFISCDI a iniţiat procedura de licitaţie pentru a redeschide robinetul cu informaţii. Mai zilele trecute am fost informaţi cu multă emfază că eroicele lupte de achiziţie s-au finalizat cu succese nesperate: idiotul cercetător român, din pricina căruia ţărişoara noastră scumpă nu izbuteşte să capete vreun loc pe lista cu primele 500 de universităţi din lume, are acces la unele publicaţii ştiinţifice. Mai multe loturi nu au fost ofertate sau ofertele au fost necorespunzătoare, dar ce mai contează, important e că nu murim de foame (intelectuală) şi putem afla şi noi ce se petrece în lumea reală a ştiinţei.

Dar cum tot ce e mult strică şi trebuie să evităm excesul de sare, zahăr şi literatură ştiinţifică, robinetul va sta deschis doar până în luna ianuarie 2013. Când probabil (dacă trecutul recent ne luminează viitorul) urmează să aşteptăm până undeva spre luna iunie ca să se iniţieze licitaţia (mai ales că o să avem guvern nou, nu ştim cât de nou), şi până prin luna septembrie sau octombrie ca să se finalizeze. Apoi iarăşi vom anunţa cu mult tam-tam o nouă licitaţie care să ne alimenteze curiozitatea ştiinţifică vreun trimestru. Pentru că se ştie, curiozitatea e un mare defect, de care e bine să te fereşti cum poţi mai bine. Până atunci să ne trâmbiţăm actualul succes, ca şi găinuşa din povestea lui Creangă, care găsise o mărgică şi era tare mândră de această achiziţie.

PS. Nu vreau să fiu mai cârcotaş decât trebuie şi să nu apreciez ceea ce avem, e mult mai bine astăzi decât luna trecută. Dar m-aş fi bucurat să ne anunţe cineva că s-a iniţiat deja procedura de achiziţie pentru perioada de după ianuarie 2013. Chiar dacă s-ar iniţia astăzi, în 2012 în februarie ar trebui să stăm din nou pe întuneric, presupunând că procesul se derulează cu aceeaşi viteză.

Reclame
8 comentarii
 1. Cojo permalink

  eu nu m-am lamurit cum accesez bazele de date…:)

  • Accesul e pe baza de IP – trebuie verificat dacă IP-ul respectiv (din facultate) figurează pe lista lor (dar accesul nu acoperă toate revistele din fiecare bază de date, la ScienceDirect de exemplu, doar o parte sunt accesibilite). Pe de altă parte, există și o formă de acces mobil, cu parolă trimisă de ei, poți să-i contactezi, dar comunicarea celor de la UEFISCDI cu utilizatorii nu excelează prin rapiditate și nici prin calitate (experiența mea n-a fost grozavă până acum, a trebuit să aștept și trei săptămâni ca să primesc un răspuns la un e-mail prin care mi se solicitau informații suplimentare; le-am trimis și pe urmă răspunsul n-a mai venit).

   • noutatifarmaceutice permalink

    Intuiam ca asa va fi… Am vazut ca nu toate articolele pot fi accesate, dar destul de multe sunt. Cel putin de acolo de unde m-am conectat eu (UB).

 2. Cojo permalink

  PS: tot „Cojo” sunt…dar a preluat numele pe care am facut contul de wordpress

 3. M-am prins 🙂

  • noutatifarmaceutice permalink

   Daca aveti nevoie de acces si nu il reusiti prin UMF, ma ofer sa caut de la UB.

 4. Multumesc frumos,

  RA

 5. Bre,
  Chiar esti carcotas. Ce nevoie ai de literatura stiintifica? Uita-te la disputele politice pe TV si lasa stiinta.
  AI mancat salam cu soia?
  Ce se intampla daca, Doamne Fereste!, umbland prin bazele acelea de date, realizezi ca si mai multe doctorate sunt copiate?
  Si, ai uitat sa spui si ca fumatul dauneaza grav sanatatii…
  Cu stima,
  L MAN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: